Room by Room – the Front Entry & Stairwell

We love the grand entry of this old house.  From the outside, the large front porch and red door flanked by stained glass windows and lamp-post light fixtures welcomes one upon arrival.

This slideshow requires JavaScript.

Shortly after moving in, we realized that although the original mail slot, allowing the mail to be directly deposited onto the inside floor, was quaint, it was also rather impractical.  The size was barely wide enough to fit a business size letter.  Most days, the mail carrier’s only option was to leave the mail on the cement beside the pillar.  Looking ahead to cooler days, a windy or rainy weather would not bode well for any stack of mail left there.

As a result, we found a larger, more durable and secure box that we were able to mount on the wall next to the door.  We tried to find one that would match the characteristics of a colonial revival home.  We are very happy with our locked box which accommodates larger pieces of mail. And, rumor has it the mail carrier is much happier being able to actually put our mail into something rather than leaving it out on the ground.

This slideshow requires JavaScript.

 

Once inside the house, the most extensive change to the entry was the addition of lights! Originally there were no lights in the entry or the stairwell, which made for a somewhat dark welcome.  We added an overhead light right inside the door and another light in the stairwell.  Needless to say, this brightened things up immensely.  Again, we looked for something that would honor the colonial revival architecture of the house. We we able to find coordinating fixtures in this flush mount for the entry and a pendent for the stairwell).

This slideshow requires JavaScript.

Another noticeable change we made to the entry was to refinish the floors and add color.  The faux marble wallpaper and yellow trim have been replaced by Sherwin-William’s “meditative blue” on the walls and “alabaster” for the trim.  Painting the entire trim one color really highlights it and provides a nice contrast to the walls.  The detail of the stained glass windows are also highlighted nicely with these colors.

Alabaster was also used on the spindles of the banister and beige (Sherwin William’s killiam biege) was used for the walls of the stairwell. This lighter color compliments the blue of the entry, contrasts the darker shade of the wood landing and stairs, and make the stairwell feel more open.

Before:

This slideshow requires JavaScript.

After:

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements