Room by Room – Kitchen and Dining

The kitchen, butler’s pantry, and dining room all received fresh paint in the renovating process. The kitchen and butler’s pantry were covered with the same wallpaper that had graced the breakfast nook.  This wallpaper was next to impossible to remove.  We did get most of it off in the kitchen; however, in the butler’s pantry, we ended up just using some primer and covering it with paint.  I was a bit nervous about the bolder color (ryegrass) that we chose, but now that it is on the walls, I really like it.  A new light fixture to replace the wooden/brass ceiling fan was a final touch.

Before:

This slideshow requires JavaScript.

After:

 

This slideshow requires JavaScript.

The dining room’s once pale pink walls were brightened up with the same shade of blue as in the entry. Besides painting and refinishing the floors, the dining room was also subjected to multiple penetrations as part of the electrical upgrade.  We really wanted to keep the original chandelier and wall sconces; however, when the fixtures were reattached, we discovered the very old wires within these fixtures caused major shorts in the circuits.  The sconces are still in the process of being painted and wired, and we are still hopeful that we can find someone to re-wire the main chandelier. Stay tuned.

Before:

This slideshow requires JavaScript.

After:

This slideshow requires JavaScript.

We had the privilege of hosting 20 plus family and friends for Thanksgiving 2016, so one final set of pix!

This slideshow requires JavaScript.


 


Advertisements

Room by Room: The Front Entry and Stairwell

We love the grand entry of this old house.  From the outside, the large front porch and red door flanked by stained glass windows and lamp-post light fixtures welcomes one upon arrival.

This slideshow requires JavaScript.

Shortly after moving in, we realized that although the original mail slot, allowing the mail to be directly deposited onto the inside floor, was quaint, it was also rather impractical.  The size was barely wide enough to fit a business size letter.  Most days, the mail carrier’s only option was to leave the mail on the cement beside the pillar.  Looking ahead to cooler days, a windy or rainy weather would not bode well for any stack of mail left there.

As a result, we found a larger, more durable and secure box that we were able to mount on the wall next to the door.  We tried to find one that would match the characteristics of a colonial revival home.  We are very happy with our locked box which accommodates larger pieces of mail. And, rumor has it the mail carrier is much happier being able to actually put our mail into something rather than leaving it out on the ground.

 

This slideshow requires JavaScript.

Once inside the house, the most extensive change to the entry was the addition of lights! Originally there were no lights in the entry or the stairwell, which made for a somewhat dark welcome.  We added an overhead light right inside the door and another light in the stairwell.  Needless to say, this brightened things up immensely.  Again, we looked for something that would honor the colonial revival architecture of the house. We we able to find coordinating fixtures in this flush mount for the entry and a pendent for the stairwell).

This slideshow requires JavaScript.

Another noticeable change we made to the entry was to refinish the floors and add color.  The faux marble wallpaper and yellow trim have been replaced by Sherwin-William’s “meditative blue” on the walls and “alabaster” for the trim.  Painting the entire trim one color really highlights it and provides a nice contrast to the walls.  The detail of the stained glass windows are also highlighted nicely with these colors.

Alabaster was also used on the spindles of the banister and beige (Sherwin William’s killiam biege) was used for the walls of the stairwell. This lighter color compliments the blue of the entry, contrasts the darker shade of the wood landing and stairs, and make the stairwell feel more open.

Before:

This slideshow requires JavaScript.

After:

 

This slideshow requires JavaScript.